Čakre in meridiani

Čakre so energijski centri, t.i. "transformatorji" energije, ki naše telo povezujejo z univerzalno, kozmično energijo. V različnih kulturah to energijo različno imenujejo, kot Chi, prana, orgon itd. To kozmično energijo čakre vsrkajo, razdelijo na sestavine in pošljejo po človekovih energetskih kanalih ali nadijih v žleze z notranjim izločanjem, živčevje in kri.

Energetski centri oz. čakre

Glavne čakre ležijo v sredini telesa, razporejene pa so od spodaj navzgor - od trtice do glave. Povezane so z živčnimi centri ob hrbtenjači in vplivajo na zdravje telesa in duha. Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi organi, žlezami in živčnimi spleti.Čakre so pravzaprav stožčasti vrtinci, ki se zelo hitro vrtijo in presnavljajo energijo, barve čaker pa so povezane s frekvenco energije, ki jo čakra presnavlja pri določeni hitrosti. Glavnih čaker ali energetskih centrov je dvanajst. Prva in sedma čakra sta enojni, druga, tretja, četrta, peta in šesta pa so dvojne (sprejemna in oddajna), kot je prikazano na sliki zgoraj. Pogoji za pravilno delovanje so, da se čakre vrtijo v pravo smer, da so odprte in neblokirane, t.j. energetsko pretočne. Več energije kot se pretaka skozi čakre, bolj je človek zdrav. Če čakra ne more presnavljati energije pravimo, da je blokirana. Tok energije je prešibek in posamezni deli telesa, ki jih določena čakra oskrbuje nimajo več ustrezne preskrbe z energijo, zato postopoma nastanejo okvare in motnje, ki jih zaznamo kot bolezen ali različne motnje na psihični ali fizični ravni človekovega bivanja. Stranske čakre so v vseh sklepih. Več o vrstah čaker, njihovem delovanju, vplivu na organe in posledicah blokiranosti, si preberite na zgornjih povezavah pri posameznih čakrah.

"Če čakra ne zmore presnavljati energije, pravimo, da je blokirana..., zato postopoma nastajajo okvare in motnje, ki jih zaznavamo kot bolezen..."

                                                                                                                                                        Revija VIVA

Čakre največkrat blokirajo psihosomatski vzroki ali škodljiva sevanja zemeljskega in tehničnega izvora. Ali Vaši energetski centri delujejo pravilno? Preverite na spodnjih povezavah.


Energetski meridiani

Energetski meridiani ali nadiji so povezave med glavnimi energetskimi centri, stranski energetski meridiani pa so povezave med stranskimi čakrami. so nekakšen kalup ali dvojnik živčnega sistema, podobno kot pri krvožilnemu obtoku. Po njih se pretaka univerzalna, kozmična energija oz. "prana", zato imajo predvsem distribucijsko vlogo, kot žile, po katerih se pretaka kri. Imajo pa tudi povezovalno vlogo duhovnega in fizičnega ter vzdrževalno, saj morajo vzdrževati sistemsko celovitost telesa in usklajevati fizične procese.
Trije glavni energetski meridiani, ki imajo ključno vlogo pri našem zdravju, se nahajajo vzdolž hrbtenice na eteričnemu dvojniku hrbtenjače. Zanje običajno uporabljamo kar izvirna (vzhodnjaška) imena, in sicer:

  • Ida, ki poteka iz leve nosnice, konča pa se v levem modu ali jajčniku;
  • Pingala,  ki poteka iz desne nosnice, konča pa se v desnem modu ali jajčniku;
  • Šušumna, ki poteka skozi celotno hrbtenjačo, od središča glave do trtice.

Za podrobnejše informacije o posameznih energetskih centrih oz. čakrah kliknite na vsebine iz spodnjega menija.

Prva, korenska čakra (Muladhara) »

Leži na začetku hrbtenice, ob trtici in je povezana z nadledvičnimi žlezami ter upravlja s hrbtenico in ledvicami, povezana pa je z delovanjem telesa in telesnimi občutji.

Druga, spolna čakra (Swadhisthana) »

Leži nad genitalijami, nekaj prstov pod popkom in je povezana s spolnimi žlezami ter vpliva na reprodukcijski sistem in naše delovanje, učenje in ustvarjanje.

Tretja, trebušna čakra (Manipura) »

Leži na območju trebuha v solarnem pleksusu in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava raven sladkorja v krvi in delom nadledvične žleze.

Četrta, srčna čakra (Anahata) »

Leži na območju srca za prsnico in je povezana s priželjcem, ki pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema, vpliva pa tudi na srce, krvni obtok, živec vagus itd.

Peta, grlena čakra (Viśuddha) »

Leži na območju grla in je povezana s ščitnico, uravnava presnovo ter upravlja z bron- hialnim in vokalnim sistemom, s pljuči in prebavnim traktom.

Šesta, čelna čakra (Ājñā) »

Leži na območju tretjega očesa, v sredini nad nosnim korenom in je povezana s hipofizo, uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem.

Sedma, kronska čakra (Sahasrāra) »

Leži na vrhu glave tik za temenom, ustreza češariki in upravlja z velikimi možgani, z desnim očesom, z živčnim in mišičnim sistemom ter s kožo.

Pregled energetskih centrov - čaker »

Pregled energetskih centrov oz. čaker se opravi s slikanjem avre s Kirlianovo GDV kamero, ki objektivno pove, ali so čakre blokirane oz. kako drugače nepravilno delujoče.